Kaczka z Bradley'a
Kaczka z jabłkami z Bradley'a
Kaczka
Kwaśne jabłka - 2 szt
Solanka 1litr wody/50g soli x tyle aby zanurzyć kaczkę
Majeranek - 2 łyżki
Czosnek - 5 ząbków
Pieprz
Przygotowujemy solankę w ilości takiej aby pokryła kaczkę ( wkładamy kaczkę do naczynia w którym będzie leżała w solance i zalewamy po litrze wodą, tak aby przykryło ptaka - tak dowiemy się ile solanki potrzebujemy). Do przygotowanej solanki dodajemy łyżkę majeranku i ząbki czosnku. Wkładamy kaczkę (może być zamrożona) i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin (latem w lodówce). Po tym czasie wyjmujemy, dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki i obtaczamy w pozostałym majeranku. Nadziewamy kaczkę jabłkami . Nacieramy odrobiną pieprzu. Wkładamy do Bradleya. Ustawiamy temperaturę na maxa. Wędzimy na wkładach wiśniowych.
Kaczka jest gotowa po ok. 2 godzinach (zależy czy zaglądamy do wędzarki czy nie)