A A A

Szynka polska

PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ SZYNKĘ POLSKĄ

Do zalewy w stosunku 1/20 cukru i soli możemy dodać jeszcze ziele angielskie , kolendrę,czosnek i pieprz
Odlewamy z przygotowanej wody ok 200ml do garnka w którym umieściliśmy przyprawy(bez czosnku i peklosoli) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy peklosól i dodajemy posiekany grubo czosnek. Wystudzoną wodę z przyprawami dodajemy do solanki. Szynkę oczyszczamy.Wkładamy mięso do zalewy. Peklowanie należy prowadzić 14 dni w temperaturze 6-8 C, codziennie przewracając mięso.

wędzarnie, wędzarnie elektryczne

 



Metoda wędzenia:
Upeklowaną szynkę wyjmuje się, obmywa ciepłą wodą i osusza przez 3-4 godziny. Osuszoną wkładamy w siatkę i wędzimy ciepłym dymem przez 4-6 godzinyn. Szynkę wrzucamy do wrzątku. Po 15 minutach zmiejszamy gaz dolewamy zimnej wody aby otrzymać w garnku ok 75-80 stopni. Parzymy ok 1.5 godziny do uzyskani w środku mięsa temperatury 68-70- stopni. Wyjmujemy przelewamy zimną wodą ok 3-5 minut. Zawieszamy w przewiewnym miejscu a następnie wkładamy na 12 godzin do lodówki. Gotowe do podania.

 

 


POLECANE

 

Sklep wędzarnie       Wędzarnie Bradley Smoker       Wędzarnie domowe       Wędzarnie, akcesoria wędzarnicze       Usługi informatyczne       Polecam program KPiR SBM wędzenie      

 

statystyka