A A A

Wędzone owoce morza

WĘDZONE OWOCE MORZA
Ten podstawowy przepis nadaje się do muszli świętego Jakuba
(tzw. przegrzebki), małŜy, małŜy jadalnych, krewetek, ostryg czy innych
owoców morza.
Gorący dym: wypróbuj najpierw wędzenie w zimnym dymie przez około
godzinę, następnie uwędź produkty w naczyniu, aby nadać wyjątkowy
smak swojemu daniu.
Zimny dym: zacznij wędzenie (nie podkręcaj temperatury) przez około
1-6 godzin, w zaleŜności od rodzaju uŜytych owoców morza.
Przygotowanie:
Natrzyj owoce morze olejem.
Umieść na nierdzewnej blasze do wędzenia lub teŜ dziurkowanej folii do
smaŜenia.
Posyp odrobiną soli.
Sprawdź mięso w ostrygach i usuń wszelkie twarde części.
Grube owoce morze powinny znajdować się na niŜszych przegrodach.
Metoda wędzenia:
Przygotuj wędzarnię do temperatury ok. 80 oC.
Umieść przygotowane wcześniej owoce morze po środku wędzarni
Wędź przez około 1 -2 godzin. Czas wędzenia moŜe być róŜny w zaleŜności
od warunków pogodowych czy wiatru. Obracaj przegrody podczas
wędzenia.
Jeśli wędzisz owoce morza z muszlami, moŜe to zająć trochę dłuŜej, testuj
często.
Gotowe do podania:
Kiedy owoce morza są uwędzone, mięso powinno być sztywne i wydawać
się przezroczyste.
Zanim podasz, polej owoce morza olejem.
Na gorąco: podawać natychmiast.
Na zimno: wystudź w lodówce przez godzinę.

 


POLECANE

 

Sklep wędzarnie       Wędzarnie Bradley Smoker       Wędzarnie domowe       Wędzarnie, akcesoria wędzarnicze       Usługi informatyczne       Polecam program KPiR SBM wędzenie      

 

statystyka