Łosoś wędzony
SKŁADNIKI
Filet z łososia gruby
ziele angielskie 5 ziarenek
papryka płatki 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
sól 150 g
cukier 1 łyżeczka
woda 3 l
OPIS PRZYRZĄDZANIA
Rybę kroimy na 7 centymetrowe kawałki. Przygotowuiemy zalewę z wody soli i cukru. Pozostałe przyprawy zagotowujemy w małej ilości wody (100 ml) przez pięć minut, studzimy i dodajemy do solanki. Wkładamy filety do solanki i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnego dnia wyjmujemy rybę, wycieramy delikatnie ręcznikami kuchennymi i osuszamy przez 2 godziny (najlepiej wiatrakiem lub farelką na zimno, porozkładane na drucianych "blachach" ustawionych na podkladkach). Osuszone ryby wędzimy 6-8 godzin nie przekraczając 40 stopni.
Pychota