Żeberka Maui
Porcja dla 4-6 osób, po 2 żeberka na osobę.
Składniki:
- 1.5 kg żeberek wołowych, z kośćmi lub bez
- 1 marynata do żeberek Maui.
Przygotowanie:
Wstępnie podwędź żeberka na przegrodzie lub blasze do pieczenia w temperaturze 180 oC, przez godzinę. Przygotuj sos i umieść go torbie zapinanej na ekspres. Na noc włóż do torby żeberka i marynatę, co jakiś czas przewracaj. Uwaga: jeśli używasz żeberek bez kości, przetnij na pół w połowie długości, aby kawałki były cieńsze.
Metoda wędzenia:
Przygotuj wędzarnię do temperatury około 100 oC. Wyjmij żeberka z marynaty, pozostawiając soki, umieść na wysmarowanej tłuszczem przegrodzie.
Wędź przez 2.5 -3.5 godziny, lub też do momentu aż będą miękkie, od czasu do czas skrop pozostałą marynatą.
Czas wędzenia zależy od warunków pogodowych i wiatru.
Jak sprawdzić czy już gotowe:
mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości.
Marynata do żeberek Maui
Składniki: - 125ml (pół szklanki) sosu sojowego
- 30ml (2 łyżki stołowe) oleju
- 30 ml (2 łyżki stołowe) brązowego cukru
- 15 ml (l łyżka stołowa) sherry lub octu
- 5ml (l łyżeczka) startego świeżego imbiru
Wymieszaj wszystko i użyj jako marynaty.